Tıpta tremor, titreme hastalığı olarak geçmektedir. Titreme rahatsızlığı çoğu zaman parkinson hastalarında görülmektedir. Titreme, vücudun bir kısmında veya bir uzuvda bulunan kasıtsız salınımlar olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda tıpta tremor ne demek diye soracak olursanız, en basit tabiri ile ritmik kast hareketleri demektir. Titremeler genellikle, kol, bacak, yüz, kafa, ve sesi etkilemektedir. Fakat titremeler çoğunlukla ellerde görülmektedir. Fakat titreme sorunu ile karşı karşıya kalan herkesin parkinson hastası olmasına gerek yok. Bazen titremeler nörolojik bir bozukluktan dolayı kaynaklanabilir. Aynı zamanda kullanılan ilaçların d ayan etkisi olarak nüksetmektedirler. Tremor en sağlıklı kişilerde bilr görülen bir rahatsızlıktır. Fakta sağlıklı bireyler titreme anında günlük aktivitelerini ve kişisel ihtiyaçlarını görmekte oldukça zorlanırlar.
Titreme Nedenleri Nelerdir?
Titreme nedenleri arasında öncelikle nörolojik bozukluklar gelmektedir. Aynı zamanda titremeye sebep olabilecek nedenlerin arasında inme, travmatik beyin hasarı, multipl skleroz, beyin sapını tahrip eden nörodejeneratif hastalıklar yer almaktadır. Ayrıca kortikosteroidler ve amfetaminler ve bazı psikiyatrik hastalıklar için kullanılan ilaçlar da bu nedenlerin arasındadır. Baz titremeler kalıtsal olarak kişinin hayatı boyunca ona sorun yaratmaktadır.
Titreme özellikle her yaşta görülebilen bir durumdur. Fakat genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Titremeler aralıkla tekrar eder ve bir neden olmaksızın aniden görülebilmektedirler. Titremeler, hem kadında hem de erkekte eşit olarak görülmektedir. Çoğu zaman titreme elleri ve el parmaklarını etkilemektedir. Fakat bu titreme çoğu zaman parkinson hastalarında görülmektedir.
Titreme Tedavisi
Titremelerde uygun tedaviyi bulmak tedavinin teşhisine bağlıdır. Fakat çoğu titremenin hiçbir tedavisi bulunmamaktadır. Mesela psikolojik titreme rahatsızlıklarında, psikolojik problem tedavi edildiği zaman titreme de ortadan kalkmaktadır. Parkinson hastaları için en uygun ve en fazla tercih edilen tedavi yöntemi ise ilaçla tedavidir. Fakat bir süre sonra ilacın yan etkileri artmakta veya ilaca karşı bağışıklılık kazanılmaktadır. Böyle bir durumda ise ilaç tedavisinin artık titreme sorununa bir etkisi kalmamaktadır. Bunun gibi durumlarda hastalara cerrahi operasyon çoğu zaman önerilmez. Titremede cerrahi tedavi sadece ilaçların etkisiz olduğu zaman önerilmektedir.
Tek yetkili online satış sitesi www.farmaturk.net üzerinden vereceğiniz siparişlerinizde ücretsiz kargo.
Bir cevap yazın